Resurse răspuns la dezastre naturale
Natura este în general prietena noastră. Din păcate, atunci când abuzăm de resursele noastre naturale și poluăm mediul, putem declanșa fenomene extreme (de exemplu, inundații sau caniculă prelungită, a căror incidență va crește în contextul schimbărilor climatice). Dezastre pot fi cauzate și de procesele naturale de schimbare prin care trece Planeta Pământ. Când astfel de fenomene au loc trebuie să știm cum să ne protejăm pe noi și pe cei dragi de efectul lor devastator.
Se recomandă așadar cadrelor didactice să aloce câteva ore în Săptămâna Verde în a parcurge cu elevii ghidurile oficiale de răspuns la diferite fenomene extreme și dezastre naturale. Apelați cu încredere și la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență pentru a planificare vizite și instructaje ale reprezentanților inspectoratelor în școala dvs. Lista completă de contacte este disponibilă aici.
Se recomandă de asemenea elevilor activități practice pentru acasă: să explice membrilor familiilor cum să răspundă la un fenomen extrem sau dezastru natural. În special în zone mai predispuse la dezastre naturale, să pregătească cu familia un plan personal/ trusă urgență (Plan Personal | fiipregatit.ro (DSU-IGSU).
Ghiduri a fi parcurse de către cadre didactice împreună cu copiii la clasă
Caniculă
Furtuna
Inundație
Cutremur
Accident nuclear
Planul personal
Departamentul pentru Situații de Urgență indică faptul că fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.
Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.
Descoperă care sunt principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire.
Nu tremur la cutremur!
Campania națională ”Nu Tremur la Cutremur”