Despre proiect
Educația privind schimbările climatice și mediul joacă un rol important în procesul de realizare a obiectivelor de protejare a mediului și de limitare a schimbărilor climatice la nivel național și internațional.
Această platformă răspunde la nevoia de a dezvolta instrumente, inclusiv digitale, pentru a realiza implementarea Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, realizat la inițiativa Președintelui României Klaus Iohannis, de un grup de lucru constituit la inițiativa Președintelui și aflat sub coordonarea Administrației Prezidențiale, precum și a strategiilor și planurilor asumate de Guvernul României în relație cu acest raport, a „Strategiei naţionale privind educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023-2030”, aprobată prin HG nr. 59/2023, a „Planului de acțiune privind educația pentru mediu și schimbări climatice, pentru perioada 2023-2030” cu modificările și completările ulterioare și a „Metodologiei de organizare a programului Săptămâna verde” Anexă la OME nr. 3.629/02.02.2023,
Programul Săptămâna verde se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, fiecare unitate educațională din mediul preuniversitar având flexibilitatea să își aleagă o săptămână din această perioadă în care acoperă conținut și desfășoară activități legate de schimbări climatice și protecția mediului înăuntru și în afara unității educaționale.
Platforma online își propune să susțină elevii, cadrele didactice și școlile în implementarea programului Săptămâna verde și să ofere instrumente utile în acest sens.
Resursele și activitățile disponibile prin platformă au fost propuse de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și entități din subordine, Ministerul Educației, precum și o serie de organizații cu experiență în domeniul educației pentru mediu și climă. Printre altele, prin platformă se va realiza conexiunea cu site-urile organizațiilor care fac propuneri de materiale/activități, acestea nu vor fi stocate pe platformă, vor fi stocate pe site-urile organizațiilor respective.
Cadrele didactice și elevii nu sunt limitați la materialele și activitățile de pe platformă. Dacă pot identifica la nivel local resurse și activități relevante (precum și organizații partenere relevante), sunt încurajați să le utilizeze complementar resurselor de pe platformă.
Varianta de platformă lansată public la început de 2023 trebuie considerată un punct de pornire. Programul Săptămâna verde este introdus pentru prima oară în anul școlar 2022-2023 în structura anului școlar, la nivel național. Ne așteptăm ca în contextul desfășurării programului Săptămâna verde, în anul școlar 2022-2023, să fie produse noi materiale și activități care să fie făcute disponibile pe platformă în anul școlar următor.
Dezvoltarea acestei platforme se bazează pe un Acord de Colaborare între:
MINISTERUL EDUCAȚIEI
MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR
AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMÂNIEI
ASOCIAȚIA CODE FOR ROMANIA – CODEAZĂ PENTRU ROMÂNIA
SERVICIUL DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE
Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE s-a implicat în a mobiliza factorii instituționali relevanți în dezvoltarea și implementarea acestei platforme, inclusiv părțile acordului.
Foto: Dragoș Asaftei